Sukukokous 2002

Sukutapaaminen Marttilassa ja Juvan kartanossa 17. 8. 2002

Kokoonnuimme Marttilan kirkon edustalla. Arvokkaassa tilaisuudessa Isak Edward Sjömanin perhehaudalla laskimme tammenlehväseppeleet valkoisin nauhoin ja kultaisin tekstein. Tunnelma oli kesäisen isänmaallinen.

Lyhyet historiikit esiteltiin kahdella esi-isän haudalla anekdootteineen puhujina Martti Merenmies ja Lauri Merenmies, joka oli perusteellisesti tutkinut vanhoja juuria ja kohtaloita. Hän kertoi seikkaperäisesti suvun juurista Tenholassa sekä kuinka ja minne ruotsinkielisiltä juuriltaan sukuhaarat sittemmin kulkeutuivat. Sukuun kuuluu Johanssoneja, Gustavssoneja ja useita muita ruotsinkielisiä perhekuntia sekä tietysti Sjömaneja.

Varsinaiseen kokoukseen siirryttiin Juvan kartanoon Tarvasjoelle. Tilaisuuden pääteemana oli Pertti Piirisen laatima suuri sukukartta. Sen leveys oli hyvinkin runsas viisi metriä ja korkeutta noin metri.
Sukutaulu on todella iso ja seikkaperäinen tiedosto, jota tutkitiin, täydennettiin ja tarkennettiin paikan päällä. Yksi kuolleeksi merkitty ilmoittautui takaisin elävien kirjoihin yleisön taputtaessa ja toinen puuttuvaksi jäänyt sukulainen liitettiin omaan perheeseensä samoissa iloisissa tunnelmissa. Tästä sukukartasta Pertti Piirisen työ laajeni kattaviksi sukutauluiksi ja kirjaksi, joka painettiin 2009.

Juvan kartanon toimiessa sotilasvirkatalona siellä syntyi v. 1757 Gustaf Mauritz Armfelt (ei sukua). Kartano oli aika lähes 2000-luvulle saakka Juvankoski -sukuhaaran omistuksessa. Koska tilalle ei ollut jatkajaa, se myytiin. Kartanon tilat ja tarjoilu sopi erittäin hyvin kokouksen ihmismäärälle ja luonteelle. Tutustuiltiin, juteltiin ja otettiin valokuvia erilaisita sukulaisryhmistä. Tottakai asetuimme myös suureen yhteiskuvaan talon pihalle.